Prażone ziarno lnu
Siemię lniane zawiera 35-45% oleju, a także wiele wysokiej jakości białek pełnych prawie wszystkich niezbędnych aminokwasów, węglowodanów, witamin A, B, E, F. Siemię lniane zawiera witaminę F, której organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Zawartość witaminy E w nasionach wynosi 120-140 mg na 100 g.
Prażenie nadaje ziarenkom lekko orzechowy smak.
W przeciwieństwie do innych nasion i orzechów, 100 gramów siemienia lnianego zawiera znaczną ilość błonnika odpowiadającą minimalnej zalecanej dawce dziennej! Siemię lniane zawiera około 25% białka, które jest jednym z najlepszych białek roślinnych.
Według różnych badań związki lignanu w siemieniu są 100 razy większe niż w oleju lnianym. Nasiona lnu zawierają również makroelementy - potas, wapń, magnez, żelazo i mikroelementy - miedź, cynk, selen, jod, bor itp.
Całe lub grubo zmielone nasiona lnu są stosowane jako środki poprawiające perystaltykę jelit - olej zawarty w nasionach lnu łączy się z zawartością jelit i rozluźnia je. Należy jednak uważać, aby siemię nie zostało zmielone zbyt drobno, ponieważ wtedy zaczyna puchnąć już w żołądku. Długotrwałe stosowanie nasion lnu uważa się za bezpieczne, jednakże możliwe jest wystąpienie zaparć, jeśli po spożyciu siemienia wypito za mało wody.
Osobom cierpiącym na nadwagę zaleca się stosowanie całych nasion lnu.
Ziarna w formie rozdrobnionej należy spożywać zaraz po zmieleniu i nie należy ich przechowywać długo po zmieleniu, ponieważ zawarty w nich olej łatwo się utlenia, a nasiona uzyskują nieprzyjemny smak i podrażniają żołądek (problemu tego nie ma w przypadku odtłuszczonego mielonego lnu).
Ten produkt nie jest zalecany do stosowania w przypadku zaburzeń połykania.
Z grubo zmielonego siemienia można przygotować okład. Stosuje się go:
Kompres rozszerza naczynia krwionośne, rozluźnia tkanki, łagodzi obrzęki, napięcie, ból i pomaga zmniejszyć stan zapalny.
Specjaliści doszli do wniosku, że zaleca się regularne stosowanie całych i zmiażdżonych nasion lnu w celu ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Uznaje się za wskazane stosowanie 50 gramów dziennie w celach terapeutycznych przez kilka miesięcy.
Skład: 100% siemię lniane
Termin przydatności do spożycia: 365 dni od daty produkcji
Producent: "Iecavnieki", Iecavas novads, LV-3913, LATVIA
Wartości odżywcze na 100g :
Energia 624kcal/2586kJ
tłuszcze 42 g w tym:
tłuszcze nasycone 4 g
tłuszcze trans 0 g
tłuszcze jednonienasycone 8 g
tłuszcze wielonienasycone 29 g
węglowodany28 g w tym:
cukry 0.5 g
błonnik pokarmowy 27 g
białka 20 g
sód